Orgelvecka 2023

Orgelveckan i Östersunds församling
Årets orgelvecka utforskar den samiska musiken.

Friddjavuohtta / Frihet

torsdag 9 nov 19.00
Stora kyrkan Östersund

Samisk musik, jojk, trumma och kyrkorgel tillsammans i ett nytt spännande musikprojekt! Är detta möjligt? Sedan flera hundra år tillbaka finns Kyrkan i Sapmi och det betyder väldigt mycket för samefolket.
Projektet ”Friddjavuohtta” är ett unikt samarbete mellan den kända samiska sångerskan Yana Mangi, trummisen Tobbe Broström och konsertorganisten Kristina Shtegman.

Kristina Shtegman är konsertpianist, organist och improvisatör, aktuell med framträdanden i Sveriges kyrkor och katedraler samt i Europa och i USA.

Yana Mangi har sina rötter i Lannavaara, Lappland, och kommer från en känd samisk släkt. Hennes helt unika, kraftfulla röst och en stor artistisk begåvning ger henne en alldeles särskild plats inom den samiska kulturen.

Tobbe Broström är trumslagare i fjärde generationen och har medverkat på ett flertal CD-utgåvor inom olika genrer. Tobbe säger: Den största utmaningen som trummis får jag av att spela med Yana. Att få återge rytmen av naturens olika ljud, till exempel en porlande bäck eller fjällripans locksång, det är väldigt spännande.
 

Orgelmatiné

lördag 11 nov 15.00
Hornsbergskyrkan Östersund

Orgelkonsert med våra unga orgelelever.
Mats Ternvall Organist/ orgelpedagog

Ett samiskt Requiem

lördag 11 nov 18.00
Stora kyrkan Östersund

Gunnar Idenstam och Ola Stinnerbom
Erik Weissglas. foto Staffan Westerlund

Gunnar Idenstam orgel
Ola Stinnerbom jojk
Erik Weissglas gitarr
Rafael Sida Huizar (förinspelat slagverk)
Musik: Gunnar Idenstam och Ola Stinnerbom.​​​​​​

Ett Samiskt Requiem
är ett nyproducerat musik- och dansverk av Gunnar Idenstam och Ola Stinnerbom. Verket är en hednisk och andlig själamässa och ett samiskt våroffer, som bjuder med publiken på en resa till ”den andra världen”, dödsriket. En värld som befolkas av förunderliga varelser och mytiska djur. Hit kommer bara den som har mött döden. Men det finns en som äger kunskapen och kan resa mellan världarna. En som kan konsten att dö och återuppstå igen!

Musiken speglar de två världarna och resan mellan dem. Orgeln finns med som en länk till den kyrkliga andligheten, eftersom mycket förenar de olika synsätten. I musiken möts det himmelska och det jordiska, luft, jord, eld och vatten, och orgeln förenas med jojk, gitarr och slagverk i en modern ljudbild. Här finns också samplade trumljud från Ola Stinnerboms schamantrummor. Musiken förenar folkmusik och jojk med fransk katedraltradition och rock.

Konsertorganisten, kompositören och folkmusikern Gunnar Idenstams uppväxt präglades av krocken mellan 70-talets folkrock och symfonirock och den kyrkliga miljö som introducerade honom för orgeln som instrument. Idag förenar han dessa influenser i sin musik, då han bygger broar mellan den franska katedralmusiktraditionen och symfonisk rock och svensk folkmusik.
 
Ola Stinnerbom är samisk artist, scenkonstnär, musiker, jojkare, dansare, korograf, sameslöjdare och trummakare.

Erik Weissglas: Som gitarrist och producent har han samarbetat med så vitt åtskilda artister och sammanhang som exempelvis Bernt Rosengren, Kee Marcello, Galenskaparna, Svante Henryson, Sven-Bertil Taube, Spooner Oldham, Good Harvest, Göteborgssymfonikerna, Georg Riedel och AnnSofie von Otter.

Avslutningskonsert

söndag 12 nov 18.00
Stora kyrkan Östersund

Ett nytt samarbete mellan tre av Skandinaviens främsta musiker inom nordisk World Jazz kommer att ha sin premiär under Östersunds orgelvecka 2023.

Frode Fjellheim klaviatur, kompositör, vokalist (Jojk),
Professor i musik vid Nord universitetet

Anders Hagberg flöjt, saxofon, kompositör,
Professor of Musical Performance

Snorre Bjerck slagverk

Frode Fjellheim. foto Malin Grönborg

Frode Fjellheim är kompositör och musiker med keyboard, joik och sång som instrument. Han leder bandet Transjoik och har gjort många samarbeten med körer, orkestrar och musiker inom både folkmusik, jazz och klassisk musik. Han arbetar ofta med att använda joik, och element från joik, både som kompositör och artist.
 

Anders Hagberg

Anders Hagberg är flöjtist, sopransaxofonist, kompositör samt professor i musikalisk gestaltning vid Högskolan för Scen och musik/Göteborgs Universitet.
 

Snorre Bjerck

Snorre Bjerck är en av de musiker Fjellheim har arbetat mest med. Han är medlem i gruppen Transjoik och har utvecklat en distinkt stil där slagverksinstrument från hela världen och sång smälter samman till en härlig blandning.

Stora kyrkans orgel. foto Håkan Dahlén

Om orgeln

Stora kyrkans läktarorgel

1995 byggde Grönlunds orgelbyggeri detta förstklassiga instrument med 50 stämmor fördelat på tre manualer och pedal. Fasadarkitekt var Ulf Oldaeus.

Huvudverk:
Principal 16’
Principal 8’
Spetsflöjt 8’
Dubbelflöjt 8’
Gamba 8’
Octava 4’
Rörflöjt 4’
Oktava 2’
Kvint 2 2/3’
Mixtur IV
Gr Cornett V
Trumpet 16’
Trumpet 8’ 

Öververk:
Fugara 8’
Gedackt 8’
Principal 4'
Täckflöjt 4’
Waldflöjt 2’
Nasat 1 1/3’
Sesquialt. II
Scharff III
Trumpet 8’
Krumhorn 8’
Klockspel
Cymbelstjärna 
Tremulant

Svällverk:
Bourdon 16’
Basetthorn 8’
Rörflöjt 8’
Salicional 8’
Voix celeste 8’
Oktava 4’
Fl. Travers 4’
Nasard 2 2/3’
Svegel 2’
Tierce 1 1/3’
Mixtur IV
Bombarde 16’
Tr. Harm. 8’
Oboe 8’
Clarion 4’
Tremulant

Pedal
Bourdon 32’
Principal 16’
Subbas 16’
Oktava 8’
Borduna 8’
Koralbas 4’
Rörflöjt 4’
Rauschkvint V
Fagtt 32’
Basun 16’
Trumpet 8’
Trumpet 4’

Informationen om orglen kommer från Härnösands stifts orgelinventering