Kom så gör vi det Tillsammans

lördag 21 oktober 18.00 Brunflo kyrka

Medverkande:
Amanda Östling klarinett
Stig Rennestraum trummer, gong
Steina Ericsson orgel, piano

Om program:

Vi ber toner som finns i rummet 
Och ord som klingar 
Tillsammans 

En klarinett, en stor gong, en orgel, ett piano, 
en röst och ett trumset 
Tillsammans 

Ibland talar tystnaden 
Tillsammans 
Kom så gör vi det Tillsammans

Musiken kommer att va improviserad och ha inslag av folkliga tongångar, jazziga tongångar, tystnad, kanske lite Bach och helt säkert nåt som låter helt galet! Du som är där kommer med din närvaro och dina böner bli en del av det som blir uttryckt. Och vill du ta dig ton så gör det! Alltså är du lika delaktig oavsett om du är tyst eller sjunger med. 

Amanda Östling är musiker och dansare hemflyttad till Jämtland för några år sen. Har spelat mycket i symfoniorkester och till dans på logar och spelmansstämmor. Hon kommer att kauka och spela klarinett.
 
Stig Rennestraum är en trumslagare från Norge, spelar annars i bland annat Urban Thunells klezmerband, en improviationstrio och Piim. Han tar med en stor gong/tam och ett trumset. 
 
Steina Ericsson har hållit på med väldigt många olika saker och spelat i många olika musikaliska stilar. Ikväll sitter hon lite vid pianot men mest vid kyrkorgeln. Läser nog kanske någon text också.
 

Klicka på bilden och kom till en 360º panoramabild. Brunflo kyrka med levande ljus (Nytt fönster). foto Queenmedia
Brunflo kyrka. foto Hans-Åke Grinde
Orgelfasaden Brunflo. foto Michael Eriksson

Om orgeln

Brunflo kyrka har en historiskt sammansatt orgel huvudsakligen med stämmor från Johannes Mentzel 1986, samt få stämmor från tidigare orglar byggda av Christian Schuster (tillsammans med C.O.C Lindgren) 1885 (Borduna 16), och H Lindgren 1941 (Principal 8).
 
Den har en välbevarad tidig sengustaviansk empirefasad från första orgeln byggd av Eric Nordquist i Nora 1807 som påminner en del om fasaden påorgeln i Ovikens gamla kyrka ritad av Adelcrantz 1794).
 
Utformningen påminner om en tredelad arkadfasad med förhöjt mittparti där öppningen är igenbyggd och arkadmotivet istället antytt med ett rundbågigt dekorelement.

1807 stod kyrkans första orgel färdig byggd av Eric Nordquist, Nora. Orgelfasaden är bevarad och i stort oförändrad från denna orgel. (Disposition av L. F. Hammardahl, Arbrå.)

  • 1885 skedde en om- och tillbyggnad av C. O. C. Lindgren och C. Schuster.
  • 1941 Nybyggnad, H. Lindegren, Göteborg
  • 1986 Nybyggnad, Johannes Menzel, Härnösand

Orgeln har två manualer och självständig pedal. Den har 26 stämmor och är mekanisk. När den nya orgeln skulle byggas av Johannes Menzel fick vaktmästarens son delar av det gamla spelbordet, registerandragen, som han använde i sitt lådbildsbygge.
 
Huvudverk:
Borduna 16’
Principal 8’
Rörflöjt 8’
Oktava 4 ’
sesquialtera 2 chor
Mixtur 4 chor
Trumpet 8’

Svällverk:
Hålflöjt 8’
Liebl.Gedakt 8’
Fugara 8’
Voix céleste 8’
Principal 4’
Spetsgedakt 4’
Waldflöjt 2’
Nasat 1 1/3
Scharff 3 chor
Oboe 8’

Pedal:
Subbas 16’
Principal 8’
Gedakt 8’
Koralbas 4’
Hålflöjt 2’
Trumpet 16’
Skalmeja 4 ’
Tremulant

Informationen om orglen kommer från Härnösands stifts orgelinventering