Ljust och mörkt

lördag 3 juli 18.00 Näs kyrka

Medverkande:
Brunflo ungdomskör,
Lena Severin orgel
Anders Nilsson  elgitarr, piano


Programmet innehåller allt från små fina visor som Uti älven till storslagen rockmusik, bl.a Iron Maidens Fear of the Dark, och psalmen Stad i ljus.

Trots pandemin har orgel- och sångeleverna med lärare jobbat fram ett program som kallas Ljust och mörkt. Bitvis har det varit lektioner i kyrkan eller via facetime/telefon. Ola, 20 år, är med i kören i Näs och parallellt med detta har han tagit egna lektioner i sång och musikskapande hos Lena. 
 

Orgel i Näs kyrka. foto Michael Eriksson
Orgel i Näs kyrka. foto Michael Eriksson

Om orgeln

1871 byggdes kyrkans första orgel av Petrus Bylander, Marieby. Den står nu i kyrkans kor. På läktaren finns istället en orgel vars fasad är från 1901 då Näs fick sin andra orgel, byggd av E.A. Setterquist och son, Örebro. 1943-1944 byggdes orgeln om på nytt, denna gång av Bo Wedrup, Uppsala. 1971 var det återigen dags för en ombyggnad.

Karin Månsson som tidigare varit kantor i Näs berättar:
—1970 gav kyrkorådet tillstånd till satsning på en ny orgel. Henne Lindroth tillsattes sin orgelkunnig, Han pläderade för en enmanualig orgel med tanke på det lilla kyrkorummet, men jag lyckades övertyga honom om en tvåmanualig orgels större repertoarmöjligheter. Orgelbyggaren Walter Thür, Torshälla, fick uppdraget att bygga den nya orgeln, som kunde invigas 22 augusti 1971. Den har fungerat mycket bra.

Orgeln har två manualer, självständig pedal och 16 stämmor.

Huvudverk:
Gedackt 8’
Principal 4’
Rörflöjt 4’
Waldflöjt 2’
Mixtur 4-5 chor
Trumpet 8’

Svällverk:
Fugara 8’
Rörflöjt 4’
Traversflöjt 4’
Principal 2’
Sesquialtera 2 chor
Scharf 3 chor
Tremulant

Pedal:
Subbas 16’
Gedackt 8’
Kvintadena 4’
Fagott 16’

Informationen om orglen kommer från Härnösands stifts orgelinventering