Vinddrag - musik för pipor och strängar

lördag 4 juli  18.00 Hammerdals kyrka

Håkan Dahlén orgel
Cecilia Gelland violin

Program

I det här programmet för orgel och fiol eller altfiol kan luften vibrera helt stilla i orgelpiporna eller brusa som en storm och strängarna braka och blixtra eller smeka lätt mot ens kind. Här ryms meditation och starka känslor, somt man känner igen och somt som väcker nyfikenhet och nya tankar.

Programmet är varierat med både barockmusik – där Cecilia plockar fram barockstråken – och musik från vår egen tid, något franskt och nån norrländsk låt. Musikerna spelar och berättar.
 

Håkan Dahlén var tidigare biträdande domkyrkoorganist i Härnösand, numera organist i Själevads församling och engagerad lärare på orgellinjen vid Kapellsberg. Han hör till Sveriges mest framstående konsertorganister och har en bred repertoar som spänner från vår tids musik till barock, där franskt är en specialitet. Han framträder internationellt och i hela Sverige. Härom året gav han en uppskattad konsertmatiné i Stockholms Konserthus. Håkan har uruppfört verk av en rad svenska tonsättare, däribland Jan W Morthenson, Peter Lyne och Fredrik Högberg. 2005 släpptes den uppmärksammade skivan Bellows & Pipes tillsammans med accordeonisten Jörgen Sundeqvist.
 

Cecilia Gelland till vardags en hälft av uttrycksstarka Duo Gelland - med maken Martin Gelland - hörs sedan 25 år världen över i konsertsalar och skolsalar. Duons 20-tal CDs rosas internationellt för de lekfulla, eldiga och känsligt utmejslade tolkningarna. Bland priser: VKs Kulturpris, Västerbottens Kulturstipendium, Peterson-Berger-priset, Annual German Record Critics' Award, FSTs Interpretpris. Med pianisten Kerstin Jansson spelade Cecilia programmet Det kvinnliga spelrummet för Sveriges Radio och i höstas på Jönköpings Konserthus. Hon var en tid värd på P2s Opp Amaryllis och har bott med familjen i Holmsund innan de flyttade till Jämtland, där hon har rötter i Gällö. Cecilia är gästdocent vid musikhögskolan i Leipzig.
 

Hammerdals kyrka

Om orgeln

Vy mot läktaren. Hammerdals kyrka
Vy mot läktaren. Hammerdals kyrka
  • Den ursprungliga orgeln byggdes av P. Z. Strand 1827-1828.
  • Fasaden och en del pipmaterial finns kvar men 1894 byggdes orgeln om något då Christan Schuster utökade den med ett svällverk. Schuster var orgelbyggare från Danmark men under lång tid stationerad i Östersund.
  • 1955 byggde orgelbyggeriet Åkerman och Lund om orgeln.
  • 1989 tog Grönlunds orgelbyggeri fram en plan för rekonstruktion av orgeln. Förslaget innebar att 1828 års orgel skulle återställas och kompletteras med en andra manual. Det dröjde dock några år innan detta blev verklighet.


Orgeln har två manualer, självständig pedal och 20 stämmor.

Huvudverk:
Principal 8’
Oktava 8’
Oktava 4’
Oktava 2’ 
Trumpet 8’
Trumpet 4’ bas
Fugara 8 ’
Borduna16’
Dubbelgedackt 8’
Spetsflöjt 4’
Scharf 3 chor
Vox Humana 8’ diskant

Svällverk:
Violinprincipal 8’
Rörflöjt 8'
Waldflöjt 2’
Salicional 8’
Flöjt 4’

Pedal:
Subbas 
Bassun
Violin

I Hammerdal kyrka finns även en mindre kororgel.

Informationen om orglen kommer från Härnösands stifts orgelinventering